Isonzó-Doberdó

- Rostás Pál huszár

Elfeledett magyar huszár szobra Szlovéniában, budakeszi segítséggel

Rostás Pál egykori magyar huszár szlovéniai szobrának helyreállítását szlovén és magyar összefogással szeretnék befejezni, ehhez csatlakozott a Zala Megyei Önkormányzat is. A magyarországi gyűjtést az erdélyi magyar emlékek helyreállításában már tapasztalatot szerzett Budakeszi Kultúra Alapítvány koordinálja.

A Szlovéniából indult kezdeményezésről kedden tartott zalaegerszegi sajtótájékoztatón Máthé László, a ljubljanai magyar nagykövetség diplomatája azt mondta: a nemzet emlékezete előtt egészen 2010-ig ismeretlen volt az 1813-ban hősi halált halt közhuszár, akinek 1845-ben gyűjtésből állítottak szobrot a szlovén-olasz határhoz közeli Budanje településen. A Trieszttől alig 40 kilométernyire fekvő faluban élők pénzt és energiát nem kímélve igyekeznek most helyreállítani, és ezzel a jövőnek megmenteni a mára leromlott állapotú, hiányos huszárszobrot.

A diplomata úgy fogalmazott: miután a település megkereste a ljubljanai magyar nagykövetséget, úgy érezték, hogy kötelességük a magyaroknak is részt venniük a helyreállításban. Hangsúlyozta, hogy a példa azért is egyedi, mert manapság nem nagyon fordul elő, hogy Magyarországgal szomszédos állam polgárai kezdeményezik egy magyar emlék helyreállítását.

A magyar nagykövetség gyűjtést indított, ugyanis a felújításhoz mintegy ötezer eurót (csaknem másfél millió forintot) szeretnének májusig átadni a szlovén kezdeményezőknek. Az első adományt, tíz eurót tavaly decemberben egy ljubljanai kislány adta a zsebpénzéből, de a muravidéki magyarság és a szlovén fővárosban élő magyarok is támogatást ajánlottak. A magyarországi gyűjtést az erdélyi magyar emlékek helyreállításában már tapasztalatot szerzett Budakeszi Kultúra Alapítvány koordinálja. A szobrot 2012 októberére, Rostás Pál halálának 199. évfordulójára szeretnék helyreállítani.