Isonzó-Doberdó

- Rostás Pál huszár

Együttműködnek a budakeszi és a budanjei civilek

A szlovéniai Budanjéban a szlovén sajtó jelenlétében ünnepélyes keretek között november 9-én írták alá azt együttműködési megállapodást, amely a Budakeszi Kultúra Alapítvány, a Budanjei Helyi Közösség és a helyi magyar József Attila Egyesület között jött létre Rostás Pál hős magyar huszár szobrának helyreállításáról. A szobor avatására a magyar katona 1813. október 3-i halálának kétszázadik évfordulóján kerül sor.

Az 1813. október 3-i, franciák elleni magyar hőstettnek, melynek során hatvan francia gyalogos és hét lovas ellen Rostás Pál, az 5. Radetzky-huszárezred közhuszára egy sebesültszállító menetet kísérve három bajtársával szembeszállt a francia túlerővel, hét lovas támadójukat levágták, de a hatvan tüzér golyói halálra sebezték, Wippach lakói (ma Vipava-völgy, Szlovénia) szemtanúi voltak. A franciák távoztával a halott vitézt díszes temetésben részesítették, sírja fölé pedig már ekkor emléket emeltek. 1845. október 16-án volt bajtársai adománygyűjtésből kőszobrot állítottak a sírja fölé, melynek maradványait a nova goricai múzeum kőtárában őrzik.

A felújítást a Budanjei Helyi Közösség kezdeményezte, amit azért kell kiemelnünk, mert hasonló példával ritkán találkozunk a hazánkkal szomszédos országokban. Saját költségükön rendezték az emlékmű környezetét, felújították a talapzatát. A szobor újbóli elkészítését és a síremlék kovácsoltvas kerítésének helyreállítását a magyar fél vállalta.

A helyreállítás legfőbb támogatói a Külügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a Budavári Önkormányzat és a Budakeszi Kultúra Alapítvány adományozói.

Koós Hutás Katalin

Bánkuti Ákos, Budakeszi, Jozko Clekovic, Budanje, Herein István, Budakeszi, Máthé László nagykövet-helyettes, Hidas Mátyás, Budakeszi, Hajnik László ezredes, katonai attasé és dr. Szent-Iványi István nagykövet Fotók: Herein Gyula