Hírek

- Aranyvonat

Így került az aranykocsi az Alkotmány utcába

Látványos filmfelvétel mutatja be, hogyan került az aranykocsi szálláshelyéről, a Vasúttörténeti Parkból az Alkotmány utcába. A Dunakeszi Járműjavítóig a vasúti síneken jutott el. Az igaz kaland ez után kezdődött, különös tekintettel arra, hogy a fővárosban minden érintett kereszteződésnél a BKK speciális járműve emelte a gigantikus szerelvény előtt az elektromos vezetékeket, hogy az angyalok szárnyai ne akadjanak bele.

Szent István halálának 900. évfordulóján, 1938 és 1942 között a Szent Jobbot országlátásra szállító vasúti kocsi, az aranyvonatnak elnevezett, gőzmozdonyból és több vagonból álló szerelvény díszvagonjának, az aranykocsinak az újjáépítését 2020. augusztus 20-ra fejezte be az eredetit is legyártó Dunakeszi Járműjavító a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületének kezdeményzésére, a Budakeszi Kultúra Alapítvány szervezésében, a Magyar kormány finanszírozásában és a Magyar Nemzeti Múzeum szakmai felügyelete mellett. Ezen a napon mutatkozott be az újjáépített ikonikus nemzeti jelkép a Vasúttörténeti Parkban.

A Szent István-napi állami rendezvénysorozat részeként az aranykocsit először 2021. augusztus 20-22. között állították ki az Alkotmány utca Honvéd és Szemere utca közötti szakaszán, a vártnál is nagyobb érdeklődéstől övezve.

Idén augusztus 19-21. között csodálhatták nagy tömegek ismét, a díszvagon üvegezett kiállítóterében ezúttal a Szent Jobb és ereklyetartójának 3D-s nyomtatással elkészített másolatával együtt.

Az aranykocsi újjáépítését a végső kivitelezés megkezdéséig a Budakeszi Kultúra Alapítvány munkacsoportja szervezte Herein Gyula kurátor vezetésével. A munkacsoport tagjai: Zákonyi Gyula vsaúti kocsi mérnök, Szabó Mihály, az alapítvány támogatója, Koós Hutás Katalin, az alapítvány alapítója, Nagy László, a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületének tagja, aki családi örökségként őrzi az egykori koronaőrök hagyományát és Ugron István lakatos.

Az aranykocsi kalandos szállításának lenyűgöző felvételei a képre kattintva megtekinthetők!

Kapcsolódó cikkünk: Újra közlekedhet az Aranyvonat legdíszesebb kocsija – 2021-08-20