Az I. és II. világháború budakeszi katonai emlékhelyei

1500 Ft

Budakeszi Panoráma-sorozat 9. kötet

A Budakeszi Kultúra Alapítvány fennállása óta küldetésének tekinti az elfeledett magyar katonasírok és az elesettek neveinek felkutatását. Az erre tett erőfeszítéseiknek eredményei nem csak a magyar történelemben véráztatta Keleti-Kárpátokban, elsősorban a Gyimesekben sokasodnak, hanem tevékenységüket az első világháború és a napóleoni háborúk helyszíneire, így a mai Szlovénia és Olaszország területére, az Isonzó és a Doberdó hadszíntereire is kiterjesztették. Katonai emlékhely Gyimesbükkön, a fellelt katonasírokról térkép kiadása, Rostás Pál, hős magyar huszár szobrának helyreállítása szlovén civil szervezetekkel összefogásban, az Isonzó-front magyar nyelvű térképének és útikönyvének megjelentetése, az Isonzó-expressznek nevezett zarándokvonatok szervezése és Budakeszi I. világháborús emlékművének a felújítása a legjelentősebb pontok ebben a sorban.
A legújabb munka a budakeszi temetőben a rátemetések megakadályozásáért a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum támogatása és felügyelete mellett, a budakeszi Szépítő Egyesülettel összefogásban egy egységes hősi parcellát sikerült kialakítani 2021 őszére.
A kötet felidézi Budakeszi háborús veszteségeit nem csak a hátországban, hanem az Isonzó-Doberdó és a keleti front hadszínterein is, elesett budakesziek nyughelyeit kutatva fel a több száz kilométerre fekvő, egykor véráztatta vidékeken.

Kiadja a Budakeszi Kultúra Alapítvány
1. kiadás 2021
80 oldal, puha kötés, tűzött, A5 méret
ISSN 2063-1901
ISBN 978-963-89416-7-1

Kaphatók:
– a Kiskápolna könyvesboltban (Budakeszi, Fő tér 6. +36-30-9992052) személyes átvétellel, készpénzes vagy bankkártyás fizetéssel

– a Budakeszi Kultúra Alapítványnál (+36-30-115-8631)
– személyes átvétellel, készpénzes fizetéssel
– előre átutalással (a könyv ára + 1500 Ft postaköltség) az alapítvány bankszámlaszámára, átvétel a postán
– országosan ingyenes szállítással a Family Frost országos hálózatának és autóinak közreműködésével készpénzes fizetéssel. Kiszállítás a cég autójának a cím szerinti területre vonatkozó túranapján.

Kategória: